Brott och straff är populära ämnen i massmedierna. Det är inte sällan dramatiska och därmed också berättarvänliga teman de rymmer frågor om rätt och fel, offer och förövare, ansvar och skuld. Det är lätt att tänka sig medborgare som enbart mottagare av mediernas budskap. Texterna i antologin lyfter emellertid fram en annan dimension av mediediskussionen kring brott och straff. Publiken tar inte bara emot utan deltar aktivt i kommunikationsprocessen på olika kreativa sätt.
Författarna uppmärksammar genom konkreta exempel hur massmedierna ur ett sociologiskt perspektiv är invävda i det övriga sociala livet. Journalister, filmmakare och andra medieproducenter samspelar med publiken och är liksom denna delaktiga i en samtida kultur. Utspel och tabun i opinionsbildning, synpunkter på kändisars brott, medborgare som skickar in avslöjande videoklipp om politiker, småprat där medieskandaler används som pedagogiska exempel eller retoriska inbjudningar antologin rymmer flera exempel på hur publiken är aktivt medskapande snarare än passivt mottagande.
Invävningen av medierna i det sociala livet handlar ofta om moraliskt illustrativa exempel. Skandaler, som behandlas i några av bokens bidrag, får exempelvis sin kraft genom det moraliskt upprörande, men blir skandaler först när detta upprörande ges offentlighet, varvid publiken kan reagera. Det är de responser som då följer, deras innebörder och konsekvenser, som står i centrum för antologin.
Malin Åkerström är professor i sociologi vid Lunds universitet. Övriga medverkande är Agneta Mallén, Joakim Thelander och David Wästerfors.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker