Idéhistorikern Ingemar Nilsson och läkaren Hans-Inge Peterson tecknar medicinens idéhistoria från forntid till idag. En rad avgörande upptäckter och tongivande personligheter presenteras och sätts in i ett större tvärvetenskapligt sammanhang. Hur såg och ser det samhälle ut som både påverkar och påverkas av den medicinska utvecklingen? Vilka var de politiska och vetenskapliga strömningarna?
Till den historiska översikten läggs citat ur medicinhistoriska urkunder. Flera idéhistoriska teman - som banden mellan medicin och religion, relationen mellan patient och läkare, kvinnans roll i den medicinska utvecklingen samt sjukhusens och några medicinska specialiteters historia - fördjupar bilden.
En bok för utbildning och utbildade inom medicin och humaniora, för administratörer och politiker, och i allra högsta grad för en historiskt intresserad allmänhet. Ordlista och ett fylligt register gör detta till ett mycket användbart referensverk. Ett stort antal illustrationer förtydligar bilden av gångna epokers - såväl som vår tids - syn på hälsa och sjukdom. Medicinens idéhistoria har alla förutsättningar att bli en klassiker.
Ingemar Nilsson är docent och universitetslektor i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet. Hans-Inge Peterson är docent och överläkare vid Lundby sjukhus i Göteborg.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker