I Makt och skönhet gör vi en resa till sex europeiska huvudstäder under en tid då det pågick pandemier och folk fick sitta i karantän, en tid när det rasade konflikter mellan stormakterna i Europa och många var bekymrade över att priserna bara steg. Det kan låta som våra dagar, men det rör sig om 1700-talet.
Den europeiska kartan på den tiden var som ett lapptäcke av stora och små territorier. Man hade ännu långt kvar till vår standardiserade värld länderna använde inte ens samma kalender för att räkna tiden. Och det var en epok med gott om udda personligheter, som Vivaldi, Casanova och doktor Samuel Johnson. Då som nu strävade människor efter makt, men de fascinerades också av skönhet, i musik, konst och arkitektur.
Vår bild i dag av 1700-talet handlar mycket om Frankrike, och det är förståeligt. Ett starkt franskt kulturellt inflytande märktes över nästan hela Europa, och svenskarna försökte vara Nordens fransmän . Men genom att bara rikta blicken mot Paris och Versailles riskerar vi att missa åtskilligt av den europeiska historien under seklet.
Därför ska vi hålla oss på avstånd från den franska huvudstaden och resa till en rad andra metropoler spridda över Europa: det nygrundade Sankt Petersburg, alpstaden Salzburg där Mozart föddes, karnevalernas Venedig, det exotiska Konstantinopel, och så Lissabon som upplevde seklets värsta naturkatastrof. Som final beger vi oss till ett London där man just börjat dricka te och där Joseph Haydn skissar på sin hundrafjärde symfoni.
Författaren är Ingemar Ottosson, docent i historia vid Lunds universitet och gästprofessor vid Meiji University i Tokyo.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker