Psykisk ohälsa är ett samlingsbegrepp som omfattar tillstånd med olika svårighetsgrad, alltifrån psykiska besvär till psykiatriska tillstånd. Besvären kan i olika grad leda till funktionsnedsättning. Det kan då finnas behov av att ta del av någon form av samhällsinsats.
Lag & rätt beskriver skyldigheter som samhällets aktörer, främst kommun, region och försäkringskassa, har när det gäller att lämna stöd till den person som drabbats av psykisk ohälsa. Boken innehåller en övergripande presentation av det regelverk som styr handläggningen inom socialtjänst, hälso- och sjukvård och socialförsäkring. Boken ger bland annat svar på frågorna: Vilka socialförsäkringsförmåner kan en person med psykisk funktionsnedsättning ha rätt till? Vilka skyldigheter har socialtjänsten gentemot personer med psykisk funktionsnedsättning? Vilket bistånd kan bli aktuellt? Kan ett barn, alternativt en vuxen bli föremål för tvång? Vart kan man vända sig med klagomål och överklagan?
Boken riktar sig till studenter vid universitet och högskolor, yrkeshögskolor, samt till personal bland annat inom socialtjänst och hälso- och sjukvård, såsom biståndsbedömare, kuratorer, familjehemsföräldrar, HVB-personal, personal inom LSS-verksamhet, och personliga ombud. Även gode män och förvaltare kan komma i kontakt med dessa frågor.
Lag & rätt är uppdaterad enligt de lagändringar som gäller från juli 2023.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker