Att skapa trygghet och upprätthålla lag och ordning är Polisens främsta uppgift. Detta gäller på alla områden i samhället, inkluderat landets vägtransportnät. Dagligen färdas tusentals människor på landets vägar och när trafikanter inte följer lagar och regler utsätter de sig själva och andra för stora risker. Det är Polisens uppgift att övervaka och beivra riskfyllda beteenden och därigenom bidra till att skapa säkerhet och trygghet i trafiken.
Alla poliser ska enligt Polismyndighetens strategi för trafik som metod (2016) delta i trafiksäkerhetsarbetet. Det är därför viktigt att kunskapen om trafiklagstiftningen är väl spridd inom Polisen. I Lag och rätt i trafiken beskrivs och förklaras de delar av trafiklagstiftningen som poliser oftast kommer i kontakt med när trafikbrott anmäls eller då de uppdagas genom övervakning. Det gäller t.ex. brott mot trafikbrottslagen, trafikförordningen, körkortslagen och fordonsförordningen. Författaren redogör bland annat för Polisens skyldighet att rapportera och utreda brott och hur föreläggande av ordningsbot utfärdas. I anslutning till varje kapitel finns övningsuppgifter.
Boken riktar sig främst till landets polisutbildningar men kan även fungera som ett stöd på fältet för poliser i aktiv tjänst.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker