" Med metaforens hjälp ger Gärdenfors i den här stimulerande och allmänbildande boken ytterligare en bild av vad det innebär att vara människa."
Barometern
"I regel är vi gan-ska överens om ordens mening. Men att analysera varför samtal havererar är minst lika meningsfullt. Det gör Peter Gärdenfors med själ och skärpa."
Anders Svensson, Språktidningen
"Hur orden får mening är en intressant text där exempel och resultat från filosofi, kognitionsvetenskap och lingvistik samverkar väl med enkla illustrationer för att förklara teorierna."
BTJ
Hur kan vi vara överens om vad ord betyder?
Vi använder språket dagligen utan att fundera över vad som händer i våra huvuden när vi tar in vad någon säger eller skriver. Men det räcker inte att kunna höra eller läsa – vi måste också förstå ordens betydelser för att det skall bli meningsfullt.
Hur vet vi att vi menar samma sak?
När det gäller konkreta ting som kyckling, stol, gran osv. så fungerar det oftast. Men hur är det med mer abstrakta ord som demokrati, rättvisa, samvete och förälskelse?
Vem definierar sådana ords betydelse och hur vet jag att jag använder dem på rätt sätt? Finns det ens ett rätt sätt?
Svaret är att det är språkgemenskapen (t.ex. de som talar svenska) som avgör vad ett ord betyder – i de flesta fall utan att språkanvändarna är medvetna om att de är med och bestämmer. Men hur går det till när orden får sina betydelser, eller när betydelserna ändras?
För att förstå detta måste man få klart för sig vad som händer när människor kommunicerar. Peter Gärdenfors beskriver hur denna mer eller mindre demokratiska process går till.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker