Hur ska man förstå den moderna ungdomskulturen?
Vad styr unga människors smak och känsla för stil? Hur ser de själva på olika stilar?
Detta är några av de frågor som diskuteras i Högt och lågt - Smak och stil i ungdomskulturen.
Via en kritisk granskning av ungdomsforskningens teorier från sekelskiftet till dagens analyser av den postmoderna ungdomskulturen, konstruerar författaren sitt eget perspektiv på smak och stil, grundat i Pierre Bourdieus, Paul Ricoeurs och Michail Bachtins arbeten.
Detta perspektiv tillämpas i en ingående analys av svenska ungdomars smak för kultur och stilproduktion.
Här studeras de sociala förutsättningarna för ungdomarnas smak, liksom det spel som styr deras förhållningssätt till olika kulturformer och stilar.
Distinktionen mellan god och dålig smak visar sig i ungdomarnas orientering mot såväl fin- som populärkulturen. Men smakspelet följer inga enkla eller uttryckliga regler. Ungdomarnas känsla för smak och stil framträder ibland på raffinerade och subtila sätt.
Boken utmynnar i en diskussion om skillnaden mellan hög och låg kultur i dagens samhälle. Här ställs frågan om de kulturella smakhierarkierna har anpassats till en ny framträngande postmodern estetik, som gjort det allt mer acceptabelt att kombinera den höga och låga kulturen.
Denna bok är av stort intresse inte bara för forskare och studenter inom ungdomskulturens område, utan för var och en som vill förstå smakens, stilens och estetikens betydelse.
Erling Bjurström har tidigare publicerat en rad arbeten om ungdomskultur, populärmusik och reklam. Bland hans tidigare böcker märks Generationsupproret (1980), Rastafari och reggae (1988) och Spelar rocken någon roll? (1993).
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker