Denna bok utkommer nu med en andra, utvidgad upplaga. Liksom tidigare är målet att ge kunskap om hur resursfördelning och hälsopolitik samspelar. I boken beskrivs de ekonomiska redskap, som kan användas för att uppnå ökad effektivitet och som samtidigt stödjer en rättvis fördelning av hälso- och sjukvårdens begränsade resurser.
I denna upplaga har den teoretiska och praktiska bakgrunden till hälsoekonomiska analyser utvidgats och fler exempel från verkligheten redovisas. Begreppen BNP, pris- och kostnadselasticitet, alternativkostnad, marginalkostnad och kostnadseffektivitet förklaras med aktuella exempel.
Prioriteringsprocessen har under senare år varit föremål för lagstiftning och fortsatta politiska och ekonomiska analyser. I boken ges en bakgrund till dagens regler och tillämpningar samt bakomliggande etiska principerna för rättvisa. Hälsoekonomi utgår från olika välfärdsteorier, vilket innebär att de vidare frågorna om samhällets ansvar för hälsa genom förebyggande insatser står i fokus. I den nya upplagan har därför folkhälsofrågorna fått ökat utrymme.
Boken vänder sig till studerande inom hälso- och sjukvård, folkhälsa, samhällsvetenskap och närliggande områden. Även beslutsfattare på politisk och administrativ nivå, praktiker med direkt patientkontakt och ledningsuppdrag samt andra med intresse för uppföljning, utvärdering och analys av hälso- och sjukvård kan ha glädje av boken.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker