Gotländska mejerier - en historia om mjölk, smör och ost på Gotland genom 150 år; Martin Ragnar; 2013
Gotländska mejerier - en historia om mjölk, smör och ost på Gotland genom 150 år; Martin Ragnar; 2013

Gotländska mejerier - en historia om mjölk, smör och ost på Gotland genom 150 år

av Martin Ragnar

  • Utgiven: 2013
  • ISBN: 9789186103392
  • Sidor: 464 st
  • Förlag: Gotlandica förlag
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska

Om boken

Mejerier har funnits på Gotland sedan 1800-talets mitt. I Gotländska mejerier skildras utvecklingen från de första stapplande stegen på 1860-talet fram till idag med Arla Foods stormejeri i Visby och de två gårdsmejerierna Stafva och Hejnumkällingen. Över 90 mejerier har passerat genom åren. Författaren Martin Ragnar tar läsaren med på en spännande resa som rymmer stimulanspaket, organisationshistoria, företagsfusioner, strukturrationalisering, kartellbildningar, kohandel, utrotningen av lantrasboskapen Gotlandskon, framväxten av en internationell mejerijätte – och till detta återetableringen av småskaliga mejerier med såväl getter, får och kor som mjölkleverantörer. Martin Ragnar, kemiingenjör, är till vardags VD för Svenskt Gastekniskt Center AB i Malmö. Han är född och uppvuxen i Visby och intresserade sig tidigt för Gotlands ekonomiska historia och teknikhistoria under 1800- och 1900-talen. Industrialismens genombrott och hur den format det moderna Gotland utgör den röda tråden i hans omfattande forskning. Tidigare har han bl.a. skildrat silkesodlingen, papperstillverkningen i Lummelunda, stadsgasframställningen i Visby, järnvägslinjerna Ronehamn–Hemse och Visby–Visborgs slätt och sockerraffineringen i Visby.

Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker

Mer om Gotländska mejerier - en historia om mjölk, smör och ost på Gotland genom 150 år (2013)

I augusti 2013 släpptes boken Gotländska mejerier - en historia om mjölk, smör och ost på Gotland genom 150 år skriven av Martin Ragnar. Den är skriven på svenska och består av 464 sidor djupgående information om historia och arkeologi. Förlaget bakom boken är Gotlandica förlag.

Köp boken Gotländska mejerier - en historia om mjölk, smör och ost på Gotland genom 150 år på Studentapan och spara pengar.

Referera till Gotländska mejerier - en historia om mjölk, smör och ost på Gotland genom 150 år

Harvard

Ragnar, M. (2013). Gotländska mejerier - en historia om mjölk, smör och ost på Gotland genom 150 år. Gotlandica förlag.

Oxford

Ragnar, Martin, Gotländska mejerier - en historia om mjölk, smör och ost på Gotland genom 150 år (Gotlandica förlag, 2013).

APA

Ragnar, M. (2013). Gotländska mejerier - en historia om mjölk, smör och ost på Gotland genom 150 år. Gotlandica förlag.

Vancouver

Ragnar M. Gotländska mejerier - en historia om mjölk, smör och ost på Gotland genom 150 år. Gotlandica förlag; 2013.