Ett lagarbete där all skolpersonal bidrar och där man inte ger upp hoppet om en elev. Det är kärnan i Kringlaskolans framgångsrika arbete med att öka elevernas skolnärvaro. Här berättar rektor Sirkka Persson om hur de lyckades få alla hemmasittare att klara skolan för att ta sig vidare till andra skolformer.
Det hälsofrämjande och förebyggande arbetet är i fokus. Men det finns också mycket konstruktivt att göra för att den som blivit hemmasittare ändå ska nå målen. Med en prestigelös inställning, en rad olika anpassningar och digitala verktyg är det fullt möjligt oavsett orsak. En av skolans elever, som uttalar sig i boken, blev en av Sveriges mest kända då hon strejkade utanför riksdagen.
Sirkka Persson har arbetat som rektor i drygt 18 år på Kringlaskolan i Södertälje. Trots att skolan är belägen i ett särskilt utsatt område, framhölls den som ett av 100 exempel på utmärkta skolor i världen 2020. Samma år nominerades Sirkka Persson till årets rektor. Idag arbetar hon med verksamhetsutveckling med förhoppningen att bidra till att fler elever får en tillgänglig skola.
Innehåll
Presentation
Inledning
Kapitel 1. Vem är hemmasittaren?
Kapitel 2. Skäl till frånvaro
Kapitel 3. Relationen mellan hemmet och skolan
Kapitel 4. Riskfaktorer och hur vi minskar dem
Kapitel 5. Riskfaktorer utanför skolan
Kapitel 6. Hur kan vi få en elev att stanna i skolan?
Kapitel 7. Hur skapas en tillgänglig skola?
Kapitel 8. Anpassningar av fysisk miljö är friskfaktorer
Kapitel 9. Att bygga en helhet: om organisation, struktur och kultur
Kapitel 10. Från hemmasittare till återvändare
Tack
Referenser
Bilagor
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker