I dagens samhälle är det många professioner, inte bara ekonomer, som måste kunna läsa och förstå en årsredovisning eller ett årsbokslut. Då krävs en förståelse för innehållet i de lagar och kompletterande normer som styr hur svenska företag ska redovisa och hur reglerna påverkar de ekonomiska rapporterna. Boken består av uppgifter och lösningar och fokus är att belysa de viktigaste reglerna som icke-noterade svenska företag ska tillämpa när en årsredovisning eller årsbokslut ska upprättas. Frågor som behandlas är till exempel hur rapporter ska presenteras och de värderingsregler som ska tillämpas när olika typer av tillgångar och skulder ska värderas.
Redovisning kan diskuteras och presenteras på olika nivåer. Den första nivån är principnivån, där begrepp, redovisningsprinciper tillsammans med redovisningslagstiftning samt kompletterande normgivning finns. Hur principerna påverkar innehållet i de ekonomiska rapporterna i form av balansräkning, resultaträkning och kassaflödesanalys utgör den andra nivån, rapportnivån. En central del i boken är att belysa vilka effekter som principerna får på de ekonomiska rapporterna. Denna uppgiftsbok följer teoriboken Externredovisning i icke-noterade svenska företag.
Boken vänder sig till högskolestudenter på grundnivå men kan också vara användbar för andra grupper som studerar redovisning på grundnivå. Läsarna bör dock ha vissa kunskaper om redovisningsprocessen såsom grundläggande kunskaper om löpande redovisning samt hur ett bokslut sammanställs.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker