Marianne Fredrikssons romaner skildrar människor och deras relationer, deras beredskap för förändring och deras vilja att bearbeta och komma helade ur svåra livssituationer. Men hur reagerar vi när gruppen krisar, när arbetsgemenskapen hotas av inre och yttre konflikter?
Med den frågan gick hon till sin dotter Ann som sedan många år är yrkesverksam som konsult och krislösare. Det var då de beslöt sig för att tillsammans skriva en bok som skulle kombinera berättaren Mariannes kunskap om människor med Anns erfarenheter av grupper. ''De elva sammansvurna'' visar i närbilder hur människor fungerar med ansvar och samvete var för sig. Och hur de kan förvandlas till en hänsynslös flock när grupptrycket tar makten. En grupp som fungerar bra kan åstadkomma underverk. Gruppens kreativitet och kompetens blir större än den sammanlagda kapaciteten hos var och en. Men också motsatsen gäller.
Boken om de elva som arbetar på avdelning fem i ett företag är spännande som en detektivroman. En del av det som står att läsa har tidigare endast berörts i fackböcker. Den här är tillgänglig för alla som tillhör en arbetsgemenskap. Läsaren kommer omedelbart att relatera skeendet till sina egna erfarenheter, känna igen sig ibland och lika ofta häpna. Den ökar förståelsen för vad som sker i en grupp samtidigt som den lär oss mycket om oss själva. Kanske kan den rentav förmå oss att hantera våra relationer mer medvetet och med större varsamhet.
''De elva sammansvurna'' är också en aktuell bok i en tid när arbetsvillkoren ständigt förändras och nästan alla arbetslag är utsatta för rationalisering, omorganisation, ny teknik och nya rutiner. Grupper upplever nämligen alla förändringar som hot.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker