I Vardagens osynliga våld tar Marie-France Hirigoyen upp mobbning och trakasserier i parförhållanden, familjer och arbetsliv. Tyngdpunkten ligger alltså på trakasserier bland vuxna.
Författaren lyfter fram den psykologiska bakgrunden till själva mobbningssituationen och beskriver den i termer som närmast påminner om en skildring av ett krig.
Hirigoyen går igenom förutsättningarna för mobbning hos förövaren, men även hos offret. Förövaren beskrivs som en gravt störd narcissistisk person som manipulerar offret. Det rör sig (oftast) inte om öppen aggressivitet eller synligt maktmissbruk, utan snarare om subtila undergrävande angrepp t ex menande blickar, pikar, kritiska suckar, nonchalans som destabiliserar offret och driver henne/honom att skuldbelägga sig själv. Mobbningsoffret har en speciell psykologisk profil som förövaren genast har känt vittringen av och förstår att bearbeta i destruktiva syften.
Boken blir till en skakande, men övertygande och engagerad, skildring av ett sjukdomstillstånd som vi ser överallt omkring oss i vardagen.
Framställningen i Vardagens osynliga våld inleds med ett antal fallvinjetter som sedan analyseras med hjälp av teoretiska porträtt av både offer och förövare. Tillvägagångssättet gör att boken kanske främst riktar sig till studerande och yrkesverksamma som möter problematiken i sin vardag, t ex psykologer, socialarbetare och skolpersonal. Eftersom ämnet har varit livligt debatterat i många år, både i Sverige och annorstädes, kan den även vara av intresse för en allmän läsekrets som har en viss kännedom om psykologisk terminologi.
Boken har blivit en mycket stor försäljningsframgång i Frankrike där den kan betraktas som ett pionjärarbete om mobbningsproblematik.
Översättning Adam Inczèdy-Gombos och Åsa Moberg
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker