I denna antologi skriver elva etnologer och en antropolog om hur begreppet "kultur" tas i anspråk, bearbetas, omvandlas och görs socialt verksamt utanför kulturvetenskapernas sammanhang. Samtidigt som kulturbegreppet är mångtydigt och har flerfaldiga användningsområden, visar bokens olika skribenter att det inom skilda sammanhang finns återkommande mönster i hur kultur används.
Texterna rör sig inom en rad olika empiriska fält: nationsblivande i Lettland, integrationsfrågor i Sverige, debatten om "hedersmord", hembygd och diaspora bland finska immigranter, bedömningar av vad som är god populärmusik samt utövande av afrikansk dans och trummor i Sverige. Ytterligare ämnen är åldrande och musik samt hemlikhet som ideal inom äldreomsorgen. Fyra texter fokuserar olika aspekter av hälso- och sjukvården, närmare bestämt kategorin "invandrarpatienter", palliativ hemsjukvård, barnhälsovårdens utvecklingsbedömningar samt somaliska kvinnor inom mödra- och förlossningsvården.
Boken vänder sig till studerande och forskare inom de discipliner som intresserar sig för kultur och till alla dem som arbetar med kultur i sin dagliga verksamhet.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker