Mäns våld handlar om känslor. Våldsamma män är förbannade, kåta, irriterade och frustrerade. De utsatta kvinnorna och barnen lever i rädsla för att det kan hända igen. Men våldet rör också upp känslor hos andra. När mäns våld diskuteras i tidningar, tv och sociala medier framstår de män som utövar våld som motbjudande. De är värda vårt hat och vår avsky. De är kvinnomisshandlare, våldtäktsmän och tafsande killar på festivaler.
Denna bok bygger på mäns och killars berättelser om sitt fysiska och sexuella våld. Den ger unika inblickar i hur de tänker kring våldet, deras skam och rädsla för vad andra ska tycka, deras frustration och ilska när de blir uthängda som våldsverkare. Boken analyserar också hur mäns våld förstås i medier, inom politiken och bland unga.
Ett centralt tema är hur våldsamma män förstås som något annorlunda än vanliga, hederliga, jämställda unga killar och familjefäder. Boken handlar också om vad våldsamma män kan lära oss om föreställningar om manlighet. Om att gränsen mellan vi och dem kanske inte är så skarp, och att vi alla är en del av att upprätthålla en kultur där mäns våld mot kvinnor kan fortsätta, trots att det fördöms.
Lucas Gottzén är professor i barn- och ungdomsvetenskap vid Stockholms universitet. Han har bland annat redigerat antologierna Andra män. Maskulinitet, normskapande och jämställdhet (2012, med Rickard Jonsson) och Routledge International Handbook of Masculinity Studies (2020, med Ulf Mellström och Tamara Shefer).
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker