Boken beskriver och förklarar uppdraget som god man eller förvaltare. Den är anpassad till de utbildningskrav som har börjat framföras av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), Socialstyrelsen och Länsstyrelsen.
Den är indelad i tre delar:
Första delen svarar på grundläggande frågor om ställföreträdarskapet, bland annat: Vem får en god man? Vad gör en god man? Vilka lagar måste du förhålla dig till som god man?
Andra delen förklarar förordnandets tre delar: förvalta egendom, bevaka rätt och sörja för person. Delen beskriver även hur ett förordnande påbörjas och avslutas.
Tredje delen beskriver förordnanden som god man gentemot ensamkommande flyktingbarn, funktionshindrade, äldre och övriga personer med behov av god man.
Sist i boken återfinns utdrag ur ett antal relevanta lagar och blanketter för Förteckning över tillgångar och skulder vid dagen för förordnandet och Årsräkning/sluträkning.
Att vara god man och förvaltare vänder sig till dig som är, eller funderar på att bli god man eller förvaltare, och till dig som arbetar med vård- och omsorgsfrågor. Boken är också avsedd att användas i utbildning av goda män och förvaltare.
Om författarna
Leif Karlsson är civilekonom och arbetar på Stockholms universitet som administrativ chef. Marie Lang-Karlsson är pedagog samt socionom med inriktning mot äldre och funktionshindrade och arbetar på Attendo som verksamhetschef. Författarna har båda lång erfarenhet av uppdrag som god man och förvaltare.
Sagt om boken
"[...] Boken, som är anpassad till de utbildningskrav som allt oftare framförs av SKL, är ytterst användbar för de som funderar i termer att åta sig uppdrag som god man/förvaltare eller som enbart önskar bredda sina kunskaper på detta angelägna område."
BTJ-häftet nr 21, 2015 Lektör Sven Martinger
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker