I Att datera textilier presenteras samtliga dräkter, klädesplagg och inredningstextilier som i Sverige daterats med hjälp av kol-14 metoden. Det har varit intressant att undersöka hur olika textila material, som varit utsatta för olika betingelser, lämpar sig för kol-14-metoden, men framför allt har en oberoende naturvetenskaplig åldersbestämning kunnat göras som jämförelse med stilistiska bedömningar.
Föremålen är i många fall mycket välbekanta, som Bockstensmannens dräkt och Överhogdalsbonaderna, men har i vissa fall valts ut på grund av livligt omdiskuterad ålder. Ibland kan kol-14 dateringen leda till nya resultat, såsom exempelvis skedde med den nålbundna vanten från Åsle mosse, som sedan länge presenterats som det äldsta existerande föremålet i denna teknik.
Margareta Nockert är fil. dr och professor i textil- och dräkthistoria vid Uppsala universitet. Har varit verksam vid Riksantikvarieämbetets textilavdelning och Statens historiska museum. Förutom en rad böcker och artiklar om bl.a. nordiska textilier och dräkter från förhistorisk tid och medeltid har hon ansvarat för ett flertal utställningar, exempelvis Medeltida vävnader och broderier och Skatter från den islamiska världen på Statens historiska museum.
Göran Possnert är fil. dr och professor i fysik, föreståndare för Ångströmlaboratoriet och Tandemlaboratoriet vid Uppsala universitet. Har publicerat över 150 vetenskapliga artiklar i internationella tidskrifter inom grundläggande och tillämpad fysik, materialvetenskap och radiometrisk datering. Hans mest kända arbete hänförs till utvecklingen av den ultrakänsliga acceleratorbaserade masspektrometrin och dess användning för åldersbestämning med bl.a. kol-14 inom arkeologi och geologi.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker