I denna åttonde upplaga (2023) har revideringar gjorts, bland annat med hänsyn till 2022 års viktiga förändringar i lagen om anställningsskydd (LAS).
Syftet med den här boken är att ge läsaren grundläggande kunskaper i arbetsrätt och den svenska modellen. I fokus för framställningen står den arbetsrättsliga lagstiftningens framväxt, arbetsmarknadens parter, medbestämmande, anställningsskydd, arbetsmiljö och skydd mot diskriminering.
Andra områden som behandlas är arbetstidsregleringen och ledighetslagstiftningen. Vidare behandlas EU-arbetsrättens inverkan på den svenska lagstiftningen.
Arbetsrätt passar som lärobok vid högskolans juridiska introduktionskurser och i andra kurser som behandlar grundläggande arbetsrätt. Ett annat användningsområde är facklig utbildning och personalutbildning för anställda som behöver grundläggande kunskaper i arbetsrätt. Instuderingsfrågor på de olika delarna underlättar inlärning och diskussion i grupper.
Sagt om boken
Aktuella lagregler och rättstolkningar finns återgivna i texten. Framställningen är fylld av exempel ur verkligheten, vilket underlättar tolkning och förståelse av faktaredogörelsen utan att gå ner sig i juridiska krumbukter. Innehållsregistret och sakförteckningen är föredömligt fylliga. Varje avsnitt avslutas med tentamens- och diskussionsfrågor. Boken riktar sig till studerande på högskolenivå samt företrädare för arbetsgivar- och arbetstagarhandläggare. Tidigare upplagor bör därför bytas ut. Helhetsbetyg 4 av 5.
Anderz Andersson, BTJ nr 2, 2024.
Författarna Anderz Andersson, Örjan Edström och Staffan Ingmanson är lärare och forskare vid Juridiska institutionen vid Umeå universitet.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker