Den svenska äldreomsorgens historia är komplex och händelserik. Det här är den första boken som innehåller en sammanhängande beskrivning av äldreomsorgens utveckling. Att få kunskap om hur det har varit, och varför det blev som det blev, bidrar till att vi bättre kan förstå dagens situation och möjliga utvecklingsvägar.
Författarens beskrivning börjar i det gamla Fattigsverige där offentlig äldreomsorg saknades. Åldringsvården kom till med 1918 års fattigvårdslag och äldreomsorgens utveckling har sedan dess följt tre olika spår. De benämns i boken som ålderdomshemsspåret, hemmaboendespåret och det nuvarande spåret. Utvecklingen har kännetecknats av en bundenhet till dessa spår som har inneburit att de beslut som har tagits i ett uppbyggnadsskede haft en tendens att bli långlivade. När kritiska händelser inträffat har det skett en växling till ett nytt spår. Det är dessa tre spår och orsakerna till spårbyten som behandlas i boken. Författaren tar också upp hur äldreomsorgen kan komma att se ut i framtiden och bland annat diskuteras en helt ny finansieringsform. Kan det bli ett nytt fjärde spår?
Äldreomsorgen – en aktuell historia vänder sig till studerande inom socialt arbete och andra samhällsvetenskapliga ämnen där kunskap om äldreomsorgens organisation och framväxt är viktig. Boken kan med fördel även läsas av beslutsfattare och politiker.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker