När en teknologi blir tillräckligt avancerad går den inte att skilja från magi, konstaterade en gång författaren Arthur C Clarke i ”Clarkes tredje lag”. Och när det gäller AI – artificiell intelligens – kan det onekligen vara lätt att börja tänka på magi. Svart magi inte minst, som när det gäller den straffrättsliga algoritmen COMPAS, som på egen hand utvecklade rasfördomar, eller de apokalyptiska farhågorna om att maskinerna kommer att ta över kontrollen och göra människor överflödiga.
AIQ. Hur artificiell intelligens fungerar rymmer emellertid inga apokalyptiska visioner och tillskriver heller inte algoritmerna någon magisk förmåga. Datavetarna Nick Polson och James Scott vill begripliggöra och avmystifiera AI och berätta en delvis annorlunda historia än den vanliga – och inte minst sätta in AI i ett historiskt sammanhang. Boken handlar förstås om teknologi, men i lika hög grad om idéer och om människorna och problemen bakom idéerna. Även om AI innebär något nytt i mänsklighetens historia, bygger den på framsteg inom matematik och statistik under tidigare epoker. AIQ rymmer många överraskande exempel på sådana framsteg.
Författarna reder ut snåriga samband och har ett tydligt pedagogiskt mål: att läsaren ska förstå vad AI är, hur det uppstått, hur det fungerar och vad det betyder för oss idag. En sådan grundläggande kunskap om AI har alla glädje av.
Nick Polson är professor i ekonometri och statistik vid Chicago Booth School of Business och forskar om djupinlärning och maskinintelligens.James Scott är biträdande professor i statistik vid University of Texas i Austin och har som statistiker och datavetare verkat som konsult åt företag inom en mängd branscher.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker