»Vikingen är påfallande lättläst, skriven med gott humör och med roande utvikningar om allt från historiserande arkitektur till vikingar som gayikoner.« Dick Harrison, Svenska Dagbladet
»Boken är välskriven. Den är kort, koncentrerad och lättläst. Det är också en fin inblick i svensk museumhistoria och svensk identitetshistoria. Läs den och bli klokare på vikingarna ... eller nej, bli klokare på dig själv.« POV International, Danmark
Var han vild och brutal? Den klassiska bilden av vikingen skapades på 1800-talet under en av Sveriges mest dramatiska tider. Kungar och regeringar avlöste varandra, traditioner och maktstrukturer började svikta. I denna tid av kris och längtan efter nya ideal tog bilden av den välkände vikingen form. Historien iscensattes utifrån samtidens behov, och genom modet, konsten, museerna och arkitekturen spreds bilden över världen.
I Vikingen. En historia om 1800-talets manlighet får läsaren veta hur det kom sig att vikingatidens människor tusen år senare representerades av en bild som i många avseenden visade deras motsats. Vem uppfann vikingen? Hur gick det till? Och hur har bilden följt med oss genom historien? Det är frågor som får sina svar i denna bok.
Anna Lihammer är doktor i historisk arkeologi och har tidigare gett ut böckerna Arkeologiska upptäckter i Sverige och Vikingatidens härskare.
Ted Hesselbom är grafisk designer med stor erfarenhet av konst och museiverksamhet, bland annat som chef för Röhsska museet och Sigtuna museum.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker