I mer än hundra år har psykologin ägnat sig åt människans psykiska ohälsa.
Nu kommer forskningen om vår psykisk hälsa. Martin Seligman introducerade begreppet Positive psychologhy 1998, en ny forskningsgren i gränslandet mellan psykologi och filosofi som intresserade sig för "the scientific study of optimal human functioning".
"Lyckan" är ett mysterium som håller på att bli en bristvara i det moderna samhället. Ty, hur kan det komma sig att i takt med att vårt välstånd ökar, blir vi allt mer deprimerade och olyckligare?
Den här boken är en populär framställning på akademisk nivå. Den är en självhjälpsbok - på så sätt att den innehåller tester och frågescheman och den ger läsaren råd och anvisningar. Men den är ingen "tio-stegs-kurs" om hur man skall få ett lyckligare liv. Lycka = meningsfull njutning
Många förväxlar lycka med njutning, tillfredsställelse och framgång. Men lycka för stunden kan vara något helt annat än lycka på sikt. Lyckan finns i balansen mellan de båda tidsperspektiven och i insikten om att mödan, ansträngningen och obehaget också är en del av lyckan. Att definiera lycka är samtidigt att söka "meningen med livet".
"Som forskare och professor tvingas jag mot min vilja att konstatera", säger Seligman, "att lyckan har mindre med vår intellektuella kapacitet och mer med våra sociala förmågor att göra. Lyckan verkar alltså inte sitta i hjärnan, utan snarare i hjärtat."
Författaren
Martin Seligman är den ledande företrädaren i världen för positiv psykologi. Han är professor vid University of Pennsylvania och har varit ordförande för APA, Amerikanska psykologförbundet. Han har skrivit ett tjugotal böcker varavLearned Optimism och The Optimistic Child (Det optimistiska barnet, Svenska Förlaget 1998) är de mest kända.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker