2008 var hela det finansiella systemet en hårsmån från total kollaps. Snart tio år senare är väl faran över? Eller? I sin nya bok visar den flerfaldigt prisbelönade ekonomijournalisten Andreas Cervenka varför världsekonomin på många sätt är ännu mer sårbar idag. Han förklarar varför västvärlden plågas av kroniskt låg tillväxt, historiska minusräntor, nya bubblor och framväxande populism. Och han skildrar hur precis det som hänt i vår omvärld snart kan drabba Sverige.
Vad gör en bank? är boken för dig som trodde att faran i världsekonomin var över och att Sverige var vaccinerat mot en ny stor finanskrasch. Det handlar om ett problem inbyggt i ekonomins innersta kärna. Allt börjar med en enkel fråga: vad gör egentligen en bank?
Andreas Cervenka (född 1974) är journalist, verksam på Svenska Dagbladet. Han är flerfaldigt prisbelönt, senast för granskningen av SCA-skandalen som tilldelades Stora Journalistpriset 2015.
"Cervenka är en unikt begåvad ekonomijournalist som skriver flytande, glasklart och ofta med en bitande, syrlig humor."
Jens Liljestrand, Expressen
"Det är tur att det fortfarande finns äkta murvlar som herr Cervenka. De flesta med hans intressen brukar ägna sig åt att kladda med finanspapper eller skriva propaganda. Istället noterar, genomskådar och kritiserar Cervenka på ett roande oroande sätt vad de flesta av oss bara accepterar när dessa experter med myndig stämma och komplicerade ord förklarar att Titanic är osänkbar."
Fredrik Virtanen, Aftonbladets ledarsida
"Vem hade trott att jag skulle ligga och sträckläsa en bok om finansbranschen till långt efter midnatt? Men författaren skriver så briljant, kvickt och pedagogiskt att jag bara vände blad efter blad, ungefär som om jag läste en thriller. Trodde ni att vi är räddade nu efter finanskraschen 2008? Icke. Cervenka förklarar varför världsekonomin är ännu mer sårbar i dag och varnar för att vi kan komma att bevittna världshistoriens kanske farligaste bubbla."
Ingalill Mosander, Aftonbladet
"En riktigt intressant och pedagogisk bok om det spektakulära läget i världsekonomin just nu ... Boken är utan tvekan mycket välskriven och klart folkbildande, jag lärde mig massor under läsningen ... Varning: Man kan få ont i magen av att förstå hur bräckligt uppbyggd den finansiella världen är. Läsningen kan sluta med att du drabbas av en akut vilja att sälja alla fonder och aktier och stoppa pengarna i madrassen."
Johan Såthe, Resumé
Pressröster om Vad är pengar? (2012)
"I en läckande båt vill man inte höra lugnande ord från övre däck, utan sanningen. Medan andra mumlar och tiger är Andreas Cervenka närmast profetiskt klarsynt..."
Dagens Nyheter
"Nu finns hans krönikor i en liten diagrampedagogisk, men uppkäftig, pocket. En underhållande lärobok i nyttigt tänkande för oss som knappt förstår våra egna utdrag på lönekontot."
Östgöta-Correspondenten
"Cervenkas onådiga kritik av det monetära och fi nansiella systemets svagheter tål att tänkas på. I grunden är budskapet sunt. Det handlar om att människor, inte bara vanliga löntagare utan också bankdirektörer och verkställande direktörer, behöver få en nyktrare syn på pengars egentliga värde."
Sydsvenskan, ledarredaktionen
Andreas Cervenka är finansjournalistikens Tomas Tranströmer.
Bodil Malmsten
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker