Många ryttare har höga ambitioner i sin ridning men tappar tränings- och tävlingstillfällen på grund av skador på sin häst. Forskning har samtidigt visat att skaderisker påverkas av hur träningen läggs upp. 85 procent av alla problem hos ekipaget beror på ryttaren, menar fälttävlansmästaren Pippa Funnell. Men genom rätt kunskap kommer man långt, och sparar både tid och pengar.
Träna hästen för framgång och hållbarhet fokuserar på hur man som ryttare kan ge hästen bäst förutsättningar att utföra det man begär, men också på hur hästens fysiska form kan utvecklas. Världsledande ryttare och hästveterinärer ger sina tips och råd kring hållbarhet, träning och framgång, som kompletteras med forskningsresultat och exempel från olika topphästars karriärer.
Boken går också systematiskt igenom allt från hästens kropp, foder och tillskott, skaderisker och ryttarens ansvar för prestationen till hur man väljer rätt häst, vad som gäller för ridunderlag samt tävlings- och träningsupplägg. Vidare berörs toppryttarnas vardagsupplägg, där det finns mer än många tror för genomsnittsryttaren att ta efter. Boken är ett komplement till andra ridhandböcker, som i allmänhet har fokus på teknikträning.
Cecilia Lönnell är veterinär och veterinärmedicine doktor vid SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet. Hon doktorerade 2012 på hur skaderisker varierar mellan olika stall och med olika träning samt är en av författarna till Svenska Ridsportförbundets guide till ridunderlag. Hon är sedan många år verksam som ridsportskribent och har bevakat sex ryttar-OS.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker