Socialpsykologin utgör en del av ”det moderna”. Dess uppgift är att bidra till att producera begrepp och analyser som kan underlätta vår förståelse av vad som händer i skärningspunkten mellan individ och samhälle. I sin berömda studie Filosofiska undersökningar myntade Ludwig Wittgenstein begreppen aspektseende och aspektblindhet. Aspektseendet handlar om att kunna anlägga olika infallsvinklar för att studera ett fenomen, eller som vi ofta säger: ”att kunna sätta på sig olika teoretiska glasögon”. Wittgenstein jämför aspektblindhet med tondövhet, alltså en oförmåga att urskilja nyanser och skiftningar.
Socialpsykologi handlar i stor utsträckning om att lägga en stabil grund för aspektseendet. I den här boken presenteras utförligt tre centrala idéströmningar inom den europeiska socialpsykologin: psykoanalys, symbolisk interaktionism och social konstruktivism/modernitetsteori. Syftet med boken är inte främst att ge grundläggande kunskaper om dessa inriktningar, utan snarare att visa hur de har använts för att tolka och förstå samhälle och individ. Textens avsikt är att stimulera ett självständigt och modernt socialpsykologiskt tänkande.
Boken vänder sig till studenter på olika nivåer och till alla som vill utvidga sin förståelse av samhälle och individ. Texten är relativt tillgänglig, men bör kombineras med en läsning av några grundtexter om de perspektiv som sätts i rörelse.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker