Socialpedagogik tar upp områden som utanförskap, kommunikation, mötet med brukare och samtalsmetodik, liksom socialpedagogiska insatser och uppgifter samt begrepp och teorier inom ämnet.
Utmärkande drag
Varje kapitel inleds med en situationsbeskrivning från en verksamhet inom vård och omsorg De viktigaste begreppen finns listade i början av varje kapitel Uppgifter som dels stödjer förståelse av texten och dels utvecklar förmågan att inhämta, granska och värdera kunskap inom området Åtskilliga fallbeskrivningar I socialpedagogiskt arbete är utgångspunkten individens förutsättningar, motivation och livsvärld. Med individens inneboende möjligheter och behov stödjer det socialpedagogiska arbetet individen att bli delaktig i olika gemenskaper.
Boken innehåller aktiverande uppgifter och fallbeskrivningar som ger eleverna möjligheter att reflektera och fördjupa sig i ämnet. Uppgifterna ger möjlighet att utveckla elevernas förmåga att inhämta, granska och värdera kunskap inom området. Boken är främst avsedd för kursen socialpedagogik på vård- och omsorgsprogrammet men kan också användas för personalfortbildningar.
Om författarna
Sarah Johansson är socialpedagog. Förutom erfarenhet av arbete med funktionsnedsatta har hon lång erfarenhet av arbete på behandlingshem och inom socialtjänsten.
Lars Skärgren är lärare och har arbetat som rektor och utbildningschef inom vuxenutbildningen. Han har även arbetat med handledning inom socialtjänst och med personalfortbildningar.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker