John Gottmans banbrytande forskning vad gäller parrelationer kan jämföras med föregångarna Masters och Johnsons på sexualitetens område. I ett forskningslaboratorium (skämtsamt kallat "the love lab") har Gottman under många års tid studerat hur gifta par relaterar till varandra. Vad säger de? Med vilket tonfall samtalar de? Vilket kroppsspråk har de? Med 90-procentig säkerhet har han på ett tidigt stadium kunnat fastställa vilka par som kommer att skilja sig. John Gottmans forskning visar att det finns sju avgörande faktorer– sju gyllene regler – som kännetecknar en lycklig relation. Samtliga regler utgår ifrån vardagens vitala betydelse. De par som visar varandra omtanke och uppskattning dagligdags lägger grunden för en trygghet och stabilitet som är helt nödvändig för att mer allvarliga konflikter ska kunna tacklas. Ett exempel: Rogivande samtal vid dagens slut skapar förtrolighet och lättar på spänningar. Grundregeln vid denna tidpunkt på dygnet är att ge varandra känslomässig uppbackning och lufta alla typer av problem som ligger utanför själva parrelationen. Utdrag ur några gyllene regler:
När man är arg och irriterad är det lätt att älta partnerns negativa egenskaper vilket underblåser andra plågsamma tankar och skapar en ond cirkel. Färdigheten att fokusera på mer positiva tankar kan övas upp (vilket är en av hörnstenarna i kognitiv terapi). Bokens övningar är till god hjälp. Framför klagomål men inte svepande anklagelser. Säg inte: "Du lyssnar ju aldrig på mig" utan hellre: Jag skulle uppskatta om du lyssnade på mig." Lös de problem som går att lösa (acceptera att vissa är olösliga!) men försök att ta upp konflikter så snart som möjligt. Översättning Per Rundgren
John Gottman är professor i psykologi vid University of Washington och grundare av ett forskningsinstitut för äktenskaps- och familjefrågor i Seattle, USA. Natur och kultur har tidigare givit ut EQ för föräldrar (1998). Nan Silver är redaktör på tidskriften Parents Magazine.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker