Som blommornas drottning är rosen sedan länge en av våra mest älskade blommor. Sinnlig, doftande, mytomspunnen och symbolisk. I rosen speglas historia, tradition och kultur. Rosen är ibland mycket lättodlad, anspråkslös och långlivad, ibland svårodlad, frostkänslig och med stora behov av omvårdnad. Som det största växtsläktet fascinerar rosen alltid, i sina tiotusentals skepnader.
Christina Högardh-Ihr, konstvetare och författare med stort intresse för rosor, och Lars-Åke Gustavsson, botanist och en av Nordens främsta rosexperter, tar oss här med på en botanisk, konst- och kulturhistorisk rosresa.
Lars-Åke Gustavsson beskriver hur kulturrosorna uppstått ur de vilda arterna. Han presenterar utvalda sorter ur de viktigaste rosgrupperna och beskriver deras växtsätt, blommor och doft, i vilka växtzoner de är härdiga och hur de ska odlas och användas på bästa sätt.
Rosor växte vilda i årmiljoner på jorden och kultiverades för nära 5 000 år sedan. De användes i årtusenden främst för sina dofters och medicinska egenskapers skull. Det var först på 1600-talet som den fick sin givna plats i trädgårdarnas rabatter, för sin skönhets skull. Från 1700-talet och framåt har tusentals nya rossorter förädlats. Kejsarinnor har samlat på dem, fantastiska rosenträdgårdar har anlagts. Christina Högardh-Ihr beskriver hur rosens väg till vår tids trädgård kantats av kärleksintriger, doftorgier, trånande poem och konst. Hon beskriver rosorna i konsten, i de kungliga salongerna och för parfymtillverkarna.
Boken är rikt illustrerad med fotografier av alla presenterade rossorter och en stor mängd vackra konstbilder.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker