Religion berör och spelar en central roll i många människors liv i Sverige och världen. Detta får också konsekvenser för synen på välfärd, omsorg, vård och socialt arbete, när religionen i allt högre grad åter tar plats i det offentliga rummet och inte bara begränsas till privatlivet.
Boken består av fyra delar. Den första delen utgår från ett teoretiskt och empiriskt sätt att förstå religion. I den andra delen analyseras religion, värderingar och social förändring i Sverige och världen. I del tre redovisas exempel från civilsamhället och hur det sociala arbetet fungerar inom olika typer av trosbaserade organisationer. I sista delen ges exempel i form av fallbeskrivningar från socialtjänsten, vård och omsorg som relaterar till religion och socialt arbete. Ett antal reflektionsfrågor kring religion och socialt förändringsarbete finns fortlöpande i texten.
Syftet med boken är att problematisera religionens roll i samhället, men också i människors liv samt bidra till ökad förståelse om religionens betydelse i tider av förändring och oro, både på makro- och mikronivå. Den vill ge läsaren verktyg för bättre kultursensitivitet och fördjupade kunskaper om både mångfald, interkulturella och interreligiösa förhållningssätt.
Boken vänder sig i första hand till studenter inom socialt arbete men passar inom de flesta vård- och omsorgsutbildningar. Den kan med fördel läsas av yrkesverksamma socionomer och anställda inom vård och omsorg. Men också andra samhälls- och beteendevetare, journalister, politiker, tjänstemän samt den engagerade medborgaren kan ha glädje av boken.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker