Bussolyckor, bränder, skjutningar, pandemier, laviner, värmeböljor och krig är exempel på särskilda händelser och potentiella katastrofer. Att arbeta som sjuksköterska vid sådana händelser kräver särskilda kunskaper. Den här boken täcker de kunskapskrav som Socialstyrelsen ställer på sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor.
Boken tar upp hur människor drabbas i katastrofer och går igenom sjuksköterskans arbete i det akuta skedet i en katastrof och ur ett förebyggande och riskreducerande perspektiv. I särskilda kapitel presenteras omvårdnad i katastrofer på skadeplatsen, på akutmottagningen, på vårdavdelningen, inom operation-, anestesi eller intensivsjukvård liksom inom kommunal hälso-och sjukvård och primärvård. Andra kapitel berör ledarskap, krisstöd, etik och forskningsmetodik ur ett katastrofperspektiv. Boken har främst ett svenskt fokus men introducerar också grunderna i internationell katastrofhantering.
Omvårdnad vid katastrofer och särskilda händelser vänder sig till studenter på sjuksköterskeprogrammet, specialistsjuksköterskeprogram och till yrkesverksamma sjuksköterskor. Även blivande läkare, poliser, psykologer och socionomer kan ha stor nytta av boken.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker