Vatten är en förutsättning för existens, en nödvändighet, ett beroende, och lyx. En läkande och helande kraft.
De nordiska länderna har starka badkulturer. Det kalla klimatet och ländernas geografiska utformning har gjort att vissa former av badande etablerade sig redan under förhistorisk tid. Bastubad, kallbad, källbad och motionsbad är en del av Nordens kulturhistoria som har överlevt i tusentals år. I vetenskap, konst, litteratur och religion möter vi berättelser om vattnets betydelse för människan och naturen – som en god och förödande kraft, som nytta och en symbol och metafor för rening. Vi badar av hygieniska, medicinska, religiösa och stärkande skäl men också för att umgås och slappna av.
Den här boken handlar om badandet i Norden; om attityder och förhållningssätt till badandet, våra gemensamma men också egna badtraditioner i Sverige, Finland, Norge, Danmark och Island. Vad är det som är specifikt med nordiska bad och var finns dagens intressantaste och mest spektakulära bad? Ulrica Nordström besöker bland annat svenska kallbad, finska bastubad mitt i Helsingfors och naturligt uppvärmda isländska källor.
"En spännande, intressant och välgjord bok som kan rekommenderas till alla badare och andra med badintresse." BTJ
"Den här uppfriskande och inspirerande boken berättar om de numera så starka och originella nordiska badkulturerna. (...) Kulturhistoria på roligt vis." Fokus
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker