I slutet av 1940-talet fördrev Israel närmare en miljon palestinier från sina hem. De stora städerna tömdes på sin arabiska befolkning, nyanlända judiska invandrare flyttade in i deras ställe. 500 palestinska byar försvann från kartan och ersattes av 350 nya israeliska bosättningar
I Nakba: Katastrof inför våra ögon har Bernt Hermele samlat 65 palestiniers berättelser. Det är vittnesmål från rika och fattiga, från välbärgade kvarter och eländiga flyktingläger. Berättelserna är insamlade från ockuperade Västbanken och Östra Jerusalem, men också från Jordanien, Libanon, Sverige och Israel.
Genom dessa historier kan vi börja förstå vidden av den mänskliga katastrof som Israel genom ockupation, kontroll, åtskillnad och gettoisering utsatt och utsätter ursprungsbefolkningen för. På Västbanken, som i boken bär sitt arabiska namn Aldaffah Algharbiah, är våldet hela tiden närvarande.
Nakba: Katastrof inför våra ögon är ett oerhört viktigt vittnesmål om konsekvenserna av kolonisation, men också en berättelse om motstånd. När husen raserats och kartorna och skolböckerna ändrats blir själva minnet i sig en motståndshandling.
"...utsikterna är små för en bestående fred i vår tid. I stället rullar Nakban vidare. Det förvandlar Hermeles och Leins bok från en dokumentation av en viss historisk händelse till en politisk och kulturell hjälteinsats i dag." Aftonbladet, Petter Larsson
"Ett stordåd som skildrar palestiniers stora trauma" Sydsvenskan, Maria Küchen
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker