Världens befolkning växer. Enbart i Sverige har vi blivit närmare två miljoner fler sedan 1970-talet. Men det är storstäderna som ökar medan många små kommuner krymper. Och de krymper ojämnt. Centralorterna kan öka i invånarantal medan omlandet avfolkas. Det är i periferin, och i periferins periferi, som befolkningstalen stadigt minskar. Vad händer med de platser som bebos av allt färre människor? Hur påverkas civilsamhället när de unga blir färre och de gamla utgör en allt större andel av befolkningen? Och vad sker med välfärden? Hur är att det att vara politiker, att utveckla samhällsvisioner och tvingas anpassa verksamheten till nya förutsättningar?
I Mindre många berättar Josefina Syssner om det krympande Sverige, där visioner och planer för att hantera utebliven tillväxt saknas. Hon pekar på likheter och samband mellan krympande kommuner, både i Sverige och utomlands. Med sin egen och andras forskning i ryggen presenterar Josefina Syssner en rad strategier för att hantera många kommuners verklighet med minskande befolkningsunderlag.
En ojämn befolkningsutveckling är ett faktum i både Sverige, Europa och hela världen. Många samhällen kommer framöver att präglas av befolkningsminskning. Vi måste skapa ett språk för hur dessa platser ska utvecklas. De krympande platserna behöver en aktiv anpassningspolitik. Den bör vara transparent, långsiktig och tas fram i dialog med de människor berörs av den. De politiker och andra som leder kommuner med långvarig befolkningsminskning behöver både politiskt mod och innovationsförmåga för att möta en ny typ av samhällelig utveckling.
Josefina Syssner visar, med hela sin pedagogiska genialitet, att vi har en ohållbar situation ute i landsbygderna. Platser och kommuner krymper men det finns ingen politisk beredskap, eller ännu värre inget språk för att hantera situationen. Att Josefina Syssner lyfter frågan kanske äntligen gör det möjligt för kommunerna att prata om och arbeta med sin situation. Po Tidholm, journalist och författare
Josefina Syssner är docent i kulturgeografi vid Linköpings universitet. Hon har studerat lokal och regional utvecklingspolitik och forskar just nu i ett Formasfinansierat projekt om krympande kommuner i Sverige och Nederländerna. Josefina Syssner leder också en treårig studie med rubriken Förstärkt lokal attraktionskraft. Studien genomförs i tio kommuner i Sverige och finansieras av Tillväxtverket. Hon har varit gästlärare på Statsvetenskapliga institutionen på Rostocks universitet och anlitats som gästföreläsare på bland annat EUI i Florens, Universität Münster och University of Namibia. Josefina Syssner har förestått Centrum för kommunstrategiska studier (CKS) och var ledamot i expertkommittén kopplad till Parlamentariska landsbygdskommittén. Boken är illustrerad och formgiven av Martin Ander.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker