När Gestapo på hösten 1937 hotade att stänga prästseminariet i Finkelwalde började Dietrich Bonhoeffer att skriva Liv och gemenskap. Den utkom 1939, hör till hans mest kända och lästa böcker och räknas till de kristna klassikerna. Här redogör Bonhoeffer för den fundamentala skillnaden mellan en radikal kristen gemenskap och en mänsklig, självisk gemenskap. Kristus är den som har visat oss detta.
Liv i gemenskap handlar om att varje kristen är en unik avbild av Gud och våra olikheter är oumbärliga bidrag till gemenskapen. Likaväl som ingen kan vara människa utan medmänniskor, kan ingen heller vara kristen utan andra kristna. Det är i ett gemensamt liv som djupen och skönheten i Guds värld framträder.
Bonhoeffers klarsynta analys av den kristna gemenskapen som en öppenhetens gemenskap vänd mot världen känns mer aktuell och angelägen än någonsin i vår tid av murbyggeri och extremism /.../ hans resonemang blir en uppmaning till dagens kristenhet att stå för en gemenskap där den andliga kärleken ser Kristus i varje människa, där det handlar om att bära varandra, inte behärska eller begränsa.
Helle Klein i förordet
Dietrich Bonhoeffer (f 1906) var tysk präst, teolog och motståndsman, modig och klarsynt i sin kamp mot nazismen. Denna kamp ledde till att han greps av Gestapo, sattes i koncentrationsläger och avrättades den 9 april 1945, bara några veckor före Andra världskrigets slut.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker