Den moderna livsstilen med osunda vanor och mycket stillasittande har spridit sig över hela världen. Sömnbesvär, stress och depression har blivit nya folksjukdomar. Alkohol och andra beroendeframkallande medel utgör ständigt ett hot mot hälsan. Även om kunskapen om levnadsvanornas betydelse för vår hälsa har ökat markant under det senaste decenniet, har också förvirringen och osäkerheten om vad som faktiskt är bra för vårt välmående ökat.
Mot bakgrund av detta har det blivit allt viktigare att alla som arbetar med levnadsvanor och hälsa fortlöpande uppdaterar sina kunskaper. Vilka levnadsvanor har störst betydelse för vår hälsa idag? Hur kan de mätas? Vilken är den vetenskapliga evidensen? Svaren på de här och många andra viktiga frågeställningar ges i denna första svenska lärobok om ”Lifestyle Medicine”.
Avsikten med boken, som också ska ses som en praktisk handbok, är att på vetenskapligt underlag redogöra för vilka hälsofrämjande åtgärder vi med enkla medel kan vidta för att öka chanserna att må bra under hela livet. Boken tar inte bara upp de huvudpunkter som Socialstyrelsen redovisar i sin nationella handlingsplan – tobak, alkohol, motion och kost – utan även andra ämnesområden där vanorna är av betydelse för vår hälsa.
Levnadsvanor – en klinisk handbok är en översättning från engelska och ursprungligen utgiven i Australien. Boken, som är bearbetad och anpassad efter svenska förhållanden, vänder sig i första hand till allmänläkare men även till annan vårdpersonal som arbetar med frågor kring levnadsvanor och hälsa.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker