Intresset för släktforskning ökar och kryper också allt längre ner i åldrarna. Amatörforskare samlas i studiecirklar och fyller arkivens läsesalar. Men det är inga lätta uppgifter man ställs inför. Att tyda de gamla arkivhandlingarna erbjuder stora problem och för dagens unga kan vanlig skrivstil vara näst intill omöjlig att tyda.
Läsebok för släktforskare är skriven speciellt med tanke på nya arkivbesökare och för studiecirklar. Bokens första del är en genomgång av den tyska skrivstilen, som ligger till grund för de varierande handstilar man möter i 1600- och 1700-talens dokument. Andra delen består av en rad autentiska handskrifter med kommentarer. Det är födelse- och vigselböcker, dödböcker och husförhörslängder, mantalslängder, bouppteckningar, domböcker och generalmönsterrullor. Andra delens nya tillägg visar olika handlingar med kommentarer från 1800-talet ur kyrkoarkivalier, juridiska samlingar och privatbrev.
Till bokens alla övningsuppgifter finns fullständigt facit. Specialuttryck som man ofta stöter på: tidsord, titlar och yrken, namn, mynt, mått och vikt, förkortningar med mera, är samlade till en nyttig uppslagsdel i slutet av boken.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker