Forskning visar att hjärnans formbarhet kan påverkas när vi upplever kultur. När hjärnan förändras följer en rad effekter som till exempel ökad minneskapacitet, nya kontaktytor mellan hjärnans olika nätverk och därmed ökad möjlighet till nyinlärning. Kulturen kan med andra ord förändra vårt medvetande på ett djupare plan än vad orden förmår. I boken Kultur för hälsans skull förklarar författaren Eva Bojner Horwitz hur olika kulturella aktiviteter påverkar kroppen och hur ett förändrat medvetande ökar livskvaliteten.
Kultur för hälsans skull vänder sig till den som är nyfiken på hur kulturhälsa kan bidra till ett mer meningsfullt och hälsosamt liv. Den är särskilt användbar för vårdprofessioner som sjukgymnaster, sjuksköterskor, läkare samt konstnärliga och verbala terapeuter som söker fördjupad kunskap inom kulturhälsa.
Eva Bojner Horwitz är medicine doktor, aktiv forskare inom kulturhälsa och sedan 20 år föreståndare för Riddargårdskliniken i Stockholm.
Röster om boken
"Forskningen om hur kulturaktiviteter kan påverka vår hälsa växer lavinartat. I massmedia syns rubriker som "Hör Springsteen och bli frisk" eller "Måla dig frisk". Alla vet vi att det inte kan vara så enkelt: Man måste fråga sig vilken kultur, för vem, vid vilket tillfälle och under vilka omständigheter? Den här boken har ett praktiskt anslag: Hur gör man för att kulturen ska vara bra för hälsan?"
Töres Theorell, professor emeritus, stressforskare
"Boken innehåller praktiska råd för hur man kan bli en hälsokonstnär och diskuterar vikten av att i vården ta vara på den kunskap som finns, om både naturens och kulturens vikt för snabbare tillfrisknande. Detta är en viktig bok i en mycket viktig fråga."
Eva Martinsson, BTJ häftepos 11117204
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker