Många tror att kampen om jordens vatten blir detta århundrades ödesfråga.
I den här boken tar Vandana Shiva ett globalt grepp om ämnet. Hon granskar växthuseffektens, föroreningarnas och trädskövlingens konsekvenser men skildrar också hur framgångsrikt motstånd organiseras i Bolivia, när de transnationella bolagen marscherar in och privatiserar vattentillgångarna och chockhöjer priserna.
I Nordamerika förbrukar varje invånare drygt 1 600 kubikmeter vatten per år, i Afrika knappt 200. I Turkmenistan har bara 2 procent av befolkningen tillgång till rent vatten.
Och hur skulle det kunna vara på något annat sätt när man t.ex. bedriver bomullsodling i öknen? Jordbruket är den absolut största vattenslukaren, inte minst den gröna revolutionens grödor. V
Vatten är liv, menar Vandana Shiva. Det har genom historien haft en helt central roll för människans överlevnad och därigenom för hennes religiösa föreställningsvärld och skapande. Därför är det ett brott mot mänskligheten att göra profit på det, att förorena eller förgifta det, att dämma upp det och fördriva miljontals människor för att kunna utvinna energi ur det. Men med marknadens synsätt blir våra gemensamma tillgångar även en vara att tjäna pengar på.
FÖRFATTAREN: Vandana Shiva är kärnfysiker som blivit miljö- och människorättsaktivist med feministiskt perspektiv, bosatt i New Delhi. För tjugo år sedan grundade hon ett fristående forskningsinstitut för att bidra till säkrandet av den biologiska mångfalden. År1993 tilldelades hon det alternativa nobelpriset Right Livelihood Award.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker