Efter att ha utgivit en rad prisbelönta romaner har Yu Hua skrivit en personlig bok om sitt hemland och dess transformation under hans livstid.
Kina med tio ord ger en unik inblick i den kinesiska erfarenheten och belyser genom personliga berättelser och skarpsinnig analys landets blixtsnabba ekonomiska och sociala omvandling.
Utifrån tio begrepp folket, ledaren, revolution med flera fångar han världens folkrikaste, men också mest missförstådda, nation.
Kina med tio ord är en smart, underhållande skildring av det kinesiska undret, från Mao till idag.
"Min favorit. Om du bara ska läsa en enda bok om Kina - läs den här! Jag blev så fascinerad att jag inte kunde lägga den ifrån mig, som vore den en högklassig spänningsroman.
Författaren är född 1960 och har upplevt såväl kulturrevolutionen som det ekonomiska undret inifrån, och skriver frispråkigt och välformulerat om ett land som gått från skottkärra till höghastighetståg på drygt tjugo år. Det här är hisnande läsning som inte lämnar någon oberörd."
Ingalill Mosander, Aftonbladet
"Eleganta analyser gör däremot författaren Yu Hua (tidigare översatt med några romaner till svenska) i sin introduktion till det kinesiska samhället, Kina med tio ord Han gör en rad pregnanta iakttagelser, som att den massrörelse som kallades kulturrevolution är en lika stor massrörelse som den som nu heter ekonomisk utveckling. Revolution som revolution.
Alldeles ljuvlig är hans egna erfarenheter från det bokfattiga kulturrevolutionskina, när hans läshunger efter att ha läst det lokala bibliotekets tjugo romaner och Maos samlade verk leder till att han cyklar omkring på byn och frågar alla om de har några böcker hemma, som inte är röda."
Claes Wahlin, Expressen
"Genom sin aldrig sinande ström av exempel och berättelser låter Yu Hua en bild växa fram av ett motsägelsefyllt Kina som präglas av en ständig pendelrörelse mellan extrema ytterligheter, och som inte alltid är enkelt att förhålla sig till, ens för invånarna själva. För en utomstående blir det som berättas ibland som sagor från en annan planet: obegripligt, osannolikt och oupphörligen fascinerande."
Paulina Helgeson, Svenska Dagbladet.
"Det helt förunderliga med Yu Huas essä-dekalog, är att han genom att berätta om sina egna högst personliga upplevelser, insatta i en historisk ram, lyckas med att ge en både initierad och humoristisk rundmålning av Kina från Stora språnget 1958 till parti-diktatorisk marknadsanpassning idag. Läsningen av Yu Hua väcker inte bara tankar och känslor om Kina. Förvånansvärt ofta styr mina tankar mot vårt eget kapitalistiska fosterland."
Göran Sommardal, Kulturnytt
"Den som ger sig på den grannlaga uppgiften att förklara Kinas moderna utveckling måste mäkta med att foga samman ett gäng parametrar som inte låter sig ställas upp i tabeller. I Yu Huas personligt berättade bok får läsaren en utmärkt inblick i dagens Kina, och varför det blev som det blev."
Fokus
"Kina med tio ord är en utmärkt bok om vardagens Kina. Där andra ser ytan blickar Yu Hua djupt och drar paralleller mellan nu och då. I Yu Huas värld blottläggs mycket elände, men där finns också godhet och medmänsklighet. Jag skulle vilja utnämna den här boken till det senaste årets bästa bok om Kina."
Kerstin Johansson, Helsingborgs Dagblad
"Denna märkvärdiga bok, där författarens memoarer sammanflätas med en skildring av Kinas moderna historia. Den lilla världen blir en del av den stora och omvänt Yu Hua berättar levande om ett land i snabb förändring, dessutom här och var med en oemotståndlig humor."
Stefan Bjerstedt, Vestmanlands Läns Tidning
"För att spetsa ämnena hade det litterära reportaget varit att föredra framför den här använda essän. Men syftet är ett annat. Formen ger utrymme för Huas förmåga att berätta historier. Det gör han lika gärna som ofta. Kulturella, historiska och samhälleliga fenomen iscensatta och konkretiserade i enskilda öden, ofta självupplevda, är en av skönlitteraturens bevekelsegrunder."
Ola Gustafsson, Norrköpings tidningar
"Yu Hua är en humoristisk skeptiker. Han är skicklig på att skildra dissonanser och skarpa kontraster.
Kina med tio ord är en levande, färgstark och väldigt sinnlig introduktion till dagens Kina."
Ola Wihlke, Hufvudstadsbladet
"De senaste åren har alla blickar riktats mot Kina, rapporterna därifrån har duggat tätt och vi har alla överväldigats av den ekonomiska expansionen. Men perspektivet har för det mesta varit västerländskt, därför är det med särskilt intresse jag läser om Huas Kina eftersom han refererar till sina personliga erfarenheter av utvecklingen."
Eva Dandanelle, Smålandsposten
"Kina med tio ord är en mycket intressant bok om de senaste årtiondenas utveckling i Kina och om hur den kinesiska vardagen kan se ut idag, skriven av en person som har både kunskap, engagemang, humor och stilistisk förmåga."
Peter Gerhard, Jusektidningen
Se en intervju med Yu Hua på UR:s webbplats:
http://www.ur.se/Produkter/170801-Kina-om-Kina/Webbexklusiva-intervjuer
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker