Hur kan vi bäst ta reda på om offentliga insatser ger avsedda resultat? Denna fråga har under senare år diskuterats livligt både inom forskarvärlden och inom olika myndigheter och förvaltningar, inte minst i den så kallade evidensdebatten. Svaret på denna fråga beror på vad vi menar med kausalitet. Detta har filosoferna diskuterat under århundraden och beroende på hur kunskapen ska användas kan vissa aspekter av kausalitet vara mer relevanta att spåra än andra. Att bekanta sig med teorier om kausalitet är därför viktigt inte bara för filosofer utan också för samhällsvetare, utvärderare och de som arbetar i den politiska vardagen, där orsakerna till olika samhällsproblem diskuteras.
Kausalitet ger läsaren en introduktion till de mest inflytelserika teorierna om kausalitet och visar hur man kan använda dem för att spåra effekter av offentliga insatser eller orsaker till samhällsproblem. Författarnas ambition är att skapa en förståelse för betydelsen av att sätta sig in i teorier om kausalitet innan man väljer tillvägagångssätt för att spåra orsaker eller effekter. Fullt medvetna om praktiska begränsningar som är förenade med olika analysmiljöer menar författarna att det finns goda möjligheter att med givna resurser få fram mer ändamålsenlig resultatinformation.
Boken är avsedd för kurser i filosofi, statsvetenskap, sociologi, socialt arbete, psykologi, pedagogik och andra ämnen som förbereder studenter för analyser av offentliga insatser.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker