Jordbruket i industrisamhället : 1870-1945 Upplaga 1
Jordbruket når nu sin höjdpunkt. Aldrig har fler gårdar funnits, aldrig har mer åker plöjts, aldrig har fler kor idisslat i ladugårdarna och aldrig tidigare hade skördarna varit så ymniga. Nu finner bondgården sin klassiska form, den som lever i våra minnen och drömmar och den som våra barn möter i Lönneberga och Bullerbyn.
På samma gång är det en tid när industrialisering och emigration drar statare, drängar och pigor från landsbygden och bondefamiljens roll i lantbruksarbetet ökar. Särskilt kvinnorna lockas till andra näringar när deras uppgifter i åkerbruk, kreatursskötsel och textilhantering alltmer rationaliseras bort, så att tungt hushållsarbete och rollen som jourhavande reservarbetare vid återkommande arbetstoppar är allt som återstår.
Arbetet mekaniseras med hjälp av slåttermaskiner, skördemaskiner, tröskverk, separatorer och mjölkmaskiner. Oxe och häst ersätts till slut av traktorn. Marknaden för jordbrukets produkter växer och förändras när alltfler människor bosätter sig i städer och deras inkomster stiger. Men utländska producenter träder in på scenen och under allt djupare konjunktursvackor försvåras avsättningen av jordbrukets produkter både hemma och utomlands.
Detta är fjärde delen av fembandsverket Det svenska jordbrukets historia. Verket är särskilt intressant för historielärare, historiestuderande, den historiskt intresserade allmänheten, lantbrukare och alla som har sina rötter i landsbygden.
Upplaga: 1a upplagan
Utgiven: 2001
ISBN: 9789127352230
Förlag: Natur & Kultur
Format: Inbunden
Språk: Svenska
Sidor: 392 st
Jordbruket når nu sin höjdpunkt. Aldrig har fler gårdar funnits, aldrig har mer åker plöjts, aldrig har fler kor idisslat i ladugårdarna och aldrig tidigare hade skördarna varit så ymniga. Nu finner bondgården sin klassiska form, den som lever i våra minnen och drömmar och den som våra barn möter i Lönneberga och Bullerbyn.
På samma gång är det en tid när industrialisering och emigration drar statare, drängar och pigor från landsbygden och bondefamiljens roll i lantbruksarbetet ökar. Särskilt kvinnorna lockas till andra näringar när deras uppgifter i åkerbruk, kreatursskötsel och textilhantering alltmer rationaliseras bort, så att tungt hushållsarbete och rollen som jourhavande reservarbetare vid återkommande arbetstoppar är allt som återstår.
Arbetet mekaniseras med hjälp av slåttermaskiner, skördemaskiner, tröskverk, separatorer och mjölkmaskiner. Oxe och häst ersätts till slut av traktorn. Marknaden för jordbrukets produkter växer och förändras när alltfler människor bosätter sig i städer och deras inkomster stiger. Men utländska producenter träder in på scenen och under allt djupare konjunktursvackor försvåras avsättningen av jordbrukets produkter både hemma och utomlands.
Detta är fjärde delen av fembandsverket Det svenska jordbrukets historia. Verket är särskilt intressant för historielärare, historiestuderande, den historiskt intresserade allmänheten, lantbrukare och alla som har sina rötter i landsbygden.
Varje vecka tillkommer tusentals nya säljare. Bevaka boken så får du meddelande när den finns tillgänglig igen.