Alla texter innehåller interpunktion. Mellan orden finns mellanrummen och skiljetecknen, och vissa ord skriver vi kursivt eller versalt. Interpunktionen är en oumbärlig del i hur vi kommunicerar med varandra i skrift. Skiljetecknen har stor betydelse för hur vi förstår och upplever den text vi läser. Dessa diskreta små krumelurer rymmer stor uttryckskraft. Ett utropstecken eller en rad punkter efter en replik kan väcka minnet av det talade språkets rytm, ljudstyrka eller satsmelodi. Med skiljetecknens hjälp kommer en romanfigur eller ett intervjuobjekt till liv och vi hör hennes röst inom oss när vi läser. Trots att vi bara med blicken betraktar tysta tecken på en boksida eller skärm bildar vi oss blixtsnabbt en uppfattning om hur det låter när personerna talar.
Alva Dahls bok berättar historien om skrift och skrivande, och genom att belysa den roll som skiljetecknen har i de texter av olika slag som omger oss varje dag blir den ett slags teoretisk handbok för alla som läser och skriver. Alva Dahl visar komplexiteten i det vi redan gör och vill uppmana oss att våga experimentera lite mer.
Valet av skiljetecken kan vara så mycket mer än att följa regler.
Alva Dahl är språkvetare och litterär översättare från engelska och norska. I sin avhandling I skriftens gränstrakter (2015) studerade hon interpunktionen i tre samtida svenska romaner.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker