Denna bok riktar sig till alla som möter vuxna människor i sorg och även till sörjande som vill förstå sina egna reaktioner. Den behandlar inte bara sorg vid dödsfall utan vid olika typer av stora förluster, mer eller mindre tydliga. Den visar hur medmänniskor och yrkesmänniskor kan bemöta sorgen utan att skada.
Boken beskriver inte hur man behandlar sorg. Behandling innebär ett aktivt ingrepp i sorgeprocessen, på samma sätt som en operation är ett aktivt ingrepp i kroppen. Därför är behandling också förbehållen yrkespersoner som har teoretisk och praktisk kunskap dels om diagnostik och behandling av sorg, dels om människors psykiska förutsättningar och resurser att klara av psykiska påfrestningar.
Men även om uppgiften inte är att behandla sorgen, är bemötandet viktigt. Bara en del av alla sörjande behöver behandling, men alla sörjande behöver ett bemötande som tar hänsyn till det som är unikt i deras behov när de sörjer. Sorgen är i de allra flesta fall en fullständigt normal psykisk sårläkningsprocess som utför sitt arbete på egen hand, om det bara finns förutsättningar (tid, trygghet, bemötande) för det i den drabbades omgivning.
Hur man möter människor i sorg beskriver enkelt, lättläst och med klargörande exempel varför vi sörjer, hur sorgens allmänna och individuella drag kan se ut och varför vi sörjer så olika. Boken skildrar vad som krävs för att den drabbade ska kunna utföra sorgearbete och hur barndomen påverkar en vuxen människas sorg. Den ger också svar på många andra frågor om sorg.
Denna bok vänder sig till alla människor som möter sorg. Den är även kurslitteratur i sjuksköterske- och sjukgymnastprogrammet.
Häftad populärutgåva, andra utgåvan.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker