Författningshandboken innehåller medicinalförfattningar samt andra bestämmelser och anvisningar för personer som utför hälso- och sjukvårdsuppgifter. Detta gedigna standardverk är systematiserat i 23 avdelningar och har ett omfattande sakregister. Det innehåller dessutom 9 orienterande uppsatser som bland annat beskriver hälso- och sjukvårdspersonalens ansvar, reglerna kring delegering samt hur man läser och tolkar författningstexter.
Sedan 2021 års upplaga har det, som varje år, tillkommit nya lagar och förordningar samtidigt som några helt upphört eller ersatts av nya. Även i år har författningar rörande covid-19 kommit och gått i takt med att Folkhälsomyndighetens rekommendationer anpassats efter det rådande smittspridningsläget. En handfull av dem finns fortfarande med i Författningshandboken.
Bland årets nyheter återfinns lag (SFS 2018:1212) och förordning (SFS 2021:67) om nationell läkemedelslista. Läkemedelslistan är ett nytt personregister som ersätter tidigare receptregister och läkemedelsförteckning. Här registreras bland annat patienters förskrivna och uthämtade läkemedel.
En annan nyhet är Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2021:8) om läkarnas specialiseringstjänstgöring som bland annat innebär att bastjänstgöring (BT) nu införs som en inledande del i läkarnas specialiseringstjänstgöring (ST).
Det har också kommit en helt ny lag om estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar (SFS 2021:363). Den berör kompetenskrav för dem som utför den här typen av behandlingar. Estetiska kirurgiska ingrepp får nu endast utföras av leg. läkare eller leg. tandläkare med adekvat specialistkompetens. Estetiska injektionsbehandlingar får endast göras av leg. läkare, leg. tandläkare eller leg. sjuksköterska. Lagen ger därmed ett starkt skydd for den enskilda.
Författningshandboken digital version
Författningshandboken digital version är en digital version av den tryckta boken och uppdateras fyra gånger om året. Den har en layout som är anpassad för läsbarhet på skärm. Styrkan med det digitala arbetssättet är tillgängligheten, sökbarheten, möjligheten att anpassa textpresentationen utifrån individuella preferenser och möjligheten att få texten uppläst. Författningshandboken digital version fungerar på mobil, surfplatta och dator när du befinner dig på din arbetsplats eller lärosäte. För information om priser och beställning kontakta Libers Kundservice.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker