En av våra största utmaningar är att förändra stora offentliga verksamheter med långa traditioner och starka professioner. Hälso- och sjukvården är en av våra mest traditionsrika, väl inarbetade och samtidigt omhuldade verksamheter. Den representerar en motsägelsefull blandning av å ena sidan stolta anor med stabila förutsägbara verksamheter och å andra sidan en i många stycken ojämförbar utveckling, kunskapstillväxt och stora finansiella utmaningar.
I boken presenteras de synsätt på förändring som råder, alltifrån idéer om organisatorisk tröghet och förändringspessimism till en överdriven tilltro till ledningars styrförmåga och uppfattningen att ”det blir som man tänkt sig”. Boken landar i teorier som kombinerar förståelsen av förändring ur dess motsatta extremer där olika värden hanteras i en och samma modell.
Det exempel ur praktiken som används för att studera förändring i den här boken är situationen på landets akutmottagningar. De omskrivna köerna är effekterna av många olika och interagerande orsaker. Problemet har inte visat sig kunna lösas med enkla medel utan är mer komplext än vad många från början kunnat ana.
Boken vänder sig till studenter inom hälso- och sjukvårdsutbildningarna på så väl grundläggande som avancerad nivå samt yrkesverksamma.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker