Att vara familjehem är ett personligt uppdrag. Det krävs god förmåga att samarbeta med många: inte minst med barnet, men också med barnets ursprungsfamilj och med myndigheter, främst socialtjänsten.
Att placera barn i familjehem är inget lätt beslut, men ibland helt nödvändigt. Det är socialnämnden som har ansvar för att utreda förhållandena i och förutsättningarna för vård i hemmet innan placering kan göras. Det gäller alla familjehem, oavsett om det är ett jourhem, en närstående eller en släkting till barnet. Socialnämnden ansvarar även för att stödja och handleda familjehemmet under den tid placeringen pågår.
I bokens första del skildras en fiktiv placeringsprocess i praktiken, en process som kan vara konfliktfylld och som kräver kommunikation och tålamod för att familjehemsplaceringen ska fungera bra. Bokens andra del handlar om olika påverkansfaktorer på familjehemmet och om stöd till familjehem. Här sätts processen in i en större kontext och teoretiseras.
Boken riktar sig till studenter och verksamma inom det psykosociala arbetsfältet. Även blivande och aktiva familjehem, beslutsfattare inom ledningsgrupper och politik, handledare samt andra intresserade kan ha stor glädje och nytta av den.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker