Vi kollar mobilen hundratals gånger om dagen, vi bråkar med våra barn om skärmtid, vi svarar på jobbfrågor så fort det plingar till – det ställs högre krav än någonsin på hjärnans förmåga att hålla fokus och inte bli distraherad och bortdribblad. Hur ska vi förhålla oss till digitaliseringens möjligheter utan att bränna ut oss?
Sissela Nutley är hjärnforskare och skriver om hjärnans formbarhet och grundläggande förutsättningar. Hon ger fördjupad kunskap om hur belöningssystemet triggas av sociala medier, om hjärnans behov av stimulansfri tid för återhämtning och om tonårshjärnans biologiska sårbarhet.
Distraherad utgavs 2019 och kommer nu i nyutgåva, kompletterad med ny forskning och med ett nyskrivet förord av författaren.
"Jag hoppas kunna bidra till en nyanserad diskussion som rör sig bortom frågan om digitala media är dåligt eller bra. Och jag hoppas att boken utmanar oss till att fundera över digitala aktiviteters påverkan på olika individer beroende på hur och när de används."
Sissela Nutley
Sagt om boken:
"Distraherad (...) går på djupet i hur hjärnan fungerar (...) och fördjupar sig i hur skärmtiden påverkar barn och ungdomar (...).
– Det jag försöker trycka på är att det spelar roll vad vi ägnar oss åt. Det spelar roll får vårt mående - inte bara nu utan även för vårt framtida mående. Och det är särskilt viktigt när man är barn och ungdom, för då formas hjärnan, säger Sissela Nutley."
Dagens Industri
"Bokens budskap går rakt in genom huden och via nervsystemet till hjärnan och limbiska systemet som styr över våra känslor. Lämnar ingen oberörd!"
Malin Sjöstrand, Time well spent Sweden
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker