Leder en svår barndom alltid till ett olyckligt liv? I denna bok vänder Ben Furman med glimten i ögat upp och ned på våra mest vardagliga psykologiska idéer och frågar i stället varför människor så ofta klarar sig mot alla odds.
Psykologins monomana frågande efter lidandets orsaker, menar han, bygger på en onödigt ödesmättad syn på barndomens avgörande betydelse. Ibland fungerar föreställningen om att ett trassligt liv beror på en olycklig barndom mest som en självuppfyllande profetia. Ofta är det som behövs inte en lång terapi utan konkreta, kreativa förslag på förändring.
Den här boken är full av konkreta råd och knep för att se det förflutna som en resurs och undvika att fastna i livslång bitterhet. Berättelser och exempel är hämtade från den flod av svar som författaren fick när han i media bad om brev från människor som lyckats leva ett gott liv trots ett mindre bra utgångsläge. Slutsats: det finns många sätt att klara sig!
Ben Furman är en av Nordens mest aktiva förepråkare för den lösningsinriktade korttidsterapin. Han knyter an till en internationell trend inom psykologin som studerar resiliency, uthållighet. Det är ett perspektiv som betonar människans förmåga att komma igen och inte knäckas av svårigheter.
Översättning Martina von Essen
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker