Kunskap och instrument för att upptäcka våldsutsatta patienter i tandvården
Tandvården kan betraktas som en huvudaktör i arbetet med att identifiera offer för våld. Den här boken är både kunskapshöjande och ett gott stöd i det arbetet.
Våld i nära relationer är ett allvarligt folkhälso- och samhällsproblem som orsakar stort lidande, i värsta fall död. Här spelar tandvården en mycket viktig roll. Tandvårdspersonal har nämligen goda förutsättningar att upptäcka, ingripa och bryta våldsspiraler i ett tidigt skede. Dessutom finns lagreglerade skyldigheter i mötet med patienten. Det handlar inte bara om ett professionellt bemötande och adekvat medicinskt och psykosocialt omhändertagande utan också om att agera på olika sätt. Ändå talar mycket för att många som söker vård inte får det stöd och skydd de behöver
Den här boken ger kunskap och instrument för tandvårdspersonal som i sitt dagliga kliniska arbete möter offer för våld. Den kan därför tjäna som handbok i situationer där det behövs vägledning och stöd. I bokens inledande kapitel presenteras problemets karaktär och varför det är angeläget med kunskap om våldsutsatthet. I övrigt fokuserar boken på hur man kan känna igen tecken på våldsutsatthet och agera i mötet med patienten.
Boken riktar sig till studenter vid tandvårdsutbildningarna och yrkesverksamma inom tandvården men kan även falla väl in vid andra utbildningar där kunskap om hur våld yttrar sig och kan upptäckas kan vara relevant. Andra tänkbara målgrupper är sjuksköterskor, socionomer, poliser, åklagare och advokater – under utbildning eller yrkesverksamma.
Författaren Anna Jinghede har mångårig erfarenhet av frågor som rör inomfamiljärt våld. Hon är verksam som polis, kriminaltekniker, rättsodontolog och doktorand i våldsforskning. Tillsammans med Lena Ljungdahl driver hon också kriminalpodcasten Över min döda kropp. Anna har tidigare arbetat som tandläkare.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker