Våren efter talibanernas fall i Afganistan tillbringade den norska journalisten Åsne Seierstad några månader hos familjen Khan i Kabul.
Bokhandlaren i Kabul skildrar det dagliga livet i en medelklassfamilj som söker sin plats i det nya Afghanistan, i kampen mellan det moderna och det traditionella. Vi får följa famljemedlemmarna och människorna i deras närhet, bokhandlaren Sultan på affärsresa och den sexuellt frustrerade tonårssonen Mansur på pilgrimsfärd. Vi får ta del av hustrun Sharifas skamkänslor när hennes man tar sig en ny ung hustru och av 19-åriga Leilas drömmar om att bli lärare. Det är berättelsen om ett land där dammet från ruinerna ligger tjockt, men också om en gryende vår och om ett folks försök att befria sig från en historia fylld av krig och förtryck - i hopp om ett bättre liv.
Åsne Seierstad har en fantastisk förmåga att levandegöra ett förlopp medan det händer utan att teoretisera och hon hittar ofta pregnanta, oväntade detaljer. Hon saknar mycket av den machoprestige som hennes manliga kolleger har och låter människorna komma till tals utan att själv stå i vägen för deras berättelser. Åsne Seierstad är en av Norges mest framstående journalister och har fått flera utmärkelser för sin journalistik. Hon fick norska Bokhandlarpriset 2002 för Bokhandlaren i Kabul och för sin rapportering från Irakkriget har hon fått Norges Stora journalistpris 2003. I motiveringen hette det att hon lägger större vikt vid att förmedla det man ser än det man som journalist kan känna eller tänka.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker